.NET nanoFramework SX127X LoRa library Regression Testing

After the big refactor the SparkFun LoRa Gateway-1-Channel (ESP32) configuration wouldn’t compile because, the constant for the interrupt pin number didn’t exist (interruptPinNumber vs. dio0PinNumber). A “using” for the Nuget Package nanoFramework.Hardware.Esp32 was also missing.

While “smoke testing” the application I noticed that if I erased the flash, power cycled the device, then ran the application the first execution would fail because the Semtech SX127X could not be detected.

SX127XLoRaDeviceClient first execution startup failure
SX127XLoRaDeviceClient second execution startup success

As part of debugging I built the SparkFun LoRa Gateway-1-Channel (ESP32) version of ShieldSPI and it worked…

After printing the code out and reviewing it I noticed that the Configuration.SetPinFunction for the Serial Peripheral Interface(SPI) Master Out Slave In(MOSI), MOSI(Master In Slave Out) and Clock pins was after the opening of the SPI port.

static void Main(string[] args)
{
	byte SendCount = 0;
#if ESP32_WROOM_32_LORA_1_CHANNEL // No reset line for this device as it isn't connected on SX127X
	int chipSelectLine = Gpio.IO16;
	int dio0PinNumber = Gpio.IO26;
#endif
#if NETDUINO3_WIFI
	// Arduino D10->PB10
	int chipSelectLine = PinNumber('B', 10);
	// Arduino D9->PE5
	int resetPinNumber = PinNumber('E', 5);
	// Arduino D2 -PA3
	int dio0PinNumber = PinNumber('A', 3);
#endif
#if ST_STM32F769I_DISCOVERY
	// Arduino D10->PA11
	int chipSelectLine = PinNumber('A', 11);
	// Arduino D9->PH6
	int resetPinNumber = PinNumber('H', 6);
	// Arduino D2->PA4
	int dio0PinNumber = PinNumber('J', 1);
#endif
	Console.WriteLine("devMobile.IoT.SX127xLoRaDevice Range Tester starting");

	try
	{
#f ESP32_WROOM_32_LORA_1_CHANNEL
		Configuration.SetPinFunction(Gpio.IO12, DeviceFunction.SPI1_MISO);
		Configuration.SetPinFunction(Gpio.IO13, DeviceFunction.SPI1_MOSI);
		Configuration.SetPinFunction(Gpio.IO14, DeviceFunction.SPI1_CLOCK);
#endif

		var settings = new SpiConnectionSettings(SpiBusId, chipSelectLine)
		{
			ClockFrequency = 1000000,
			Mode = SpiMode.Mode0,// From SemTech docs pg 80 CPOL=0, CPHA=0
			SharingMode = SpiSharingMode.Shared
		};

		using (_gpioController = new GpioController())
		using (SpiDevice spiDevice = new SpiDevice(settings))
		{

#if ESP32_WROOM_32_LORA_1_CHANNEL
			_sx127XDevice = new SX127XDevice(spiDevice, _gpioController, dio0Pin: dio0PinNumber);
#endif

#if NETDUINO3_WIFI || ST_STM32F769I_DISCOVERY
			_sx127XDevice = new SX127XDevice(spiDevice, _gpioController, dio0Pin: dio0PinNumber, resetPin:resetPinNumber);
#endif
...

		}
		catch (Exception ex)
		{
				Console.WriteLine(ex.Message);
		}
	}

I assume that the first execution after erasing the flash and power cycling the device, the SPI port pin assignments were not configured when the port was opened, then on the next execution the port was pre-configured.

The RangeTester application flashes on onboard Light Emitting Diode(LED) every time a valid message is received. But, on the ESP32 it turned on when the first message arrived and didn’t turn off. After discussion on the nanoFramework Discord this has been identified as an issue(May 2022).

The library is designed to be a approximate .NET nanoFramework equivalent of Arduino-LoRa so it doesn’t support/implement all of the functionality of the Semtech SX127X.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.